A walk down memory lane

Norra Latin är lika tidlöst som en klassisk kostym, eller den lilla svarta för den delen. Byggnaden grundades som en gymnasieskola för pojkar år 1880 och 1989 slogs portarna upp igen, men denna gång i ny skepnad som konferens- och möteshus. Nu, närmare bestämt hösten 2021, är det dags för en av Stockholms vackraste byggnader att ta plats, stoltsera, och bli ett eget boutiquehus för möten, fest, bröllop och banketter.

Long story short... kidding, this might take a while

Håll fokus och fyll på kaffekoppen för nu blir det årtalsjeopardy. Så sent som 1850 bestod den plats som idag utgör Norra Bantorget av sumpmark som kantades av två fängelser, som låg där Folkets Hus idag stoltserar. Mitt emot fängelseområdet, där Norra Latin senare kom att byggas, låg en lummig lustpark i engelsk stil och en köksträdgård som Svenska Trädgårdsföreningen anlade 1830.

När skolan Norra Latin byggdes satsade staden ordentligt och dåtidens mest berömda arkitekt, Helgo Zettervall, anlitades. Det var han som ritade skolan i palatsliknande nyrenässansstil. Totalt kom kostnaden för tomt, byggnad och inredning att överstiga 1 135 000 kronor. Vid invigningen den 3 september 1880 höll ärkebiskopen invigningstalet, och kung Oscar II var närvarande.

Ett annat storslaget rum är aulan, där den ursprungliga trettonstämmiga orgeln finns kvar. I aulans halvcirkelformade utbyggnad hänger prins Eugens 15 meter breda naturromantiska målning Sommar, från 1904. Norra Latin var de klassiska språkens högborg.

Först på bollen med mycket

Norra Latin kom att bli en mycket modern skola med inslag av social ingenjörskonst. Norra Latin hade landets första skolmat och dessutom anställde Sveriges första skolkurator på 40-talet, Sigge Bruce. Skolan var också en av de första skolor som startade elevråd.

Att gymnastik ansågs vara ett viktigt ämne, är tydligt för alla som besöker gymnastiksalen i Norra Latin. Pelarsalen, som gymnastiksalen i dag benämns, placerades nämligen mitt i byggnaden och tilldelades två våningars höjd. Gymnastiksalen kunde även stoltsera med Stockholms första tennisbana.

Skola för gossar

Norra Latin var länge en överklasskola trots att det inte från början var meningen att den skulle bli det. Förklaringen var främst dess läge. I city bodde mest storborgare och ämbetsmän. Så småningom började dock skolan att ta in gossar från andra stadsdelar. Att vara student på Norra Latin ansågs länge som en merit. Flickor gjorde entré 1961, inte en dag försent.

I takt med att city växte blev eleverna färre. 1984 flyttade hela skolverksamheten ut till Tensta, och 1989 öppnade Norra Latin sina portar igen som boutiquehus för möten, event och fest i City Conference Centres regi.

Konsten i Norra Latin

Den södra ljusgården på entréplanet domineras av prins Eugens monumentalmålning “Den ljusa natten” från 1899. I Aulan hänger samma konstnärs “Sommar” från 1904. På andra våningen i södra ljusgården finns Carl Larssons freskomålning “Skolgossarnas korum” från 1901. På våningen ovanför hänger Bruno Liljefors “Sträckande svanar” från 1900.

I motsatt ända av huset, i den norra ljusgården, återfinns Axel Törnemans väggmålning “Engelbrekt vid Arboga riksdag” vilket är en fullskaleskiss till en av muralmålningarna i Riksdagshuset. I Norra Latin finns också bland andra Eugéne Jansson, Otto Hesselbom och Hildur Hult representerade. Många av målningarna är porträtt av våra mest kända arbetardiktare, t ex Ivar Lo Johansson, Harry Martinsson och Eyvind Johnsson. Även moderna konstnärer finns att beskåda i Norra Latin. I samband med den invändiga renoveringen av huset 2004-2005 gjordes även matsalarna om och fick nyare verk ur samlingarna. Till exempel så är en av salarna utsmyckad med målningar av Peter Dahl, och i en annan finns burleska porträtt av generaler av italienaren Enrico Baj.

Norra Latin blir konferensanläggning

I takt med att city kontoriserades blev elevunderlaget allt magrare. De sista åren var det barn från Tensta som gick på Norra Latin, och 1984 flyttade hela skolverksamheten ut till Tensta. Den 13 januari 1989 öppnade Norra Latin sina portar igen, men nu ombyggd och i ny skepnad: som konferens- kongress- och konserthus.

Idag består Norra Latin av 30 möteslokaler i olika storlekar. Aulan har en fast möblering och har plats för 400 personer. Pelarsalen är nästan lika stor men mer flexibel när det kommer till möblering. De före detta klassrummen är i olika storlekar, 9 av dem är något större, 16 stycken är mindre och det finns även två styrelserum. Alla lokaler har stora fönster och tillgång till önskad teknik. Ljusgårdarna används för kaffebufféer, middagar, kvällsmingel samt utställningar.